Sustainable Luxury by Amina

Topp 25: klassiska plagg du vill ha

Publicerad 2017-02-02 13:45:00 i Sustainability,

Visst är det skönt att ha de där vännerna du alltid kan lita på? Som står bakom dig i vått och torrt. Men finns de här vännerna också i garderoben? Självklart! Igår skrev jag om en sådan och idag listar jag min topp 25 av klassiska plagg.

Sedan jag blev intresserad av hållbart mode har jag jobbat hårt på att få ihop de här 25 grundstenarna till en riktigt bra garderob. En garderob som innehåller klassiska plagg, väskor, skor och accessoarer och som möjliggör att jag tryggt kan luta mig tillbaka och lugnt vaggas till sömns i vetskapen om att jag har en stabil grund att stå på nästa dag (någonting som är väl så viktigt alla stressade vardagsmorgnar…). Det har tagit mig några år och jag är fortfarande inte helt klar.

Hur ligger du till?
Checka av i listan!

 

UNDERDELAR

 

Kostymbyxan

En byxa som funkar såväl till vardags som till fest. Svart är förstås det säkraste valet som alltid håller. Jag hittade mina trotjänare förra året under sommarrean. De kommer från Tiger och är i en smickrande bootcutmodell. Då gjorde jag faktiskt något jag aldrig gjort förut; slog till på två par, svarta och mörkblå.

Blåjeansen

Hur många år kan man spendera på att leta efter de perfekta blå jeansen? Säkert ett helt liv! Jag tror dock att mitt personliga sökande är över i och med Slim Denim från Totême, en klockren modell med den perfekta blå nyansen och helt rätt slitning.

Pennkjolen

Ärligt talat vet jag inte om jag någonsin ägt en riktigt klassisk pennkjol men jag kan inte låta kategorin vara utan detta fantastiska plagg. Likt en kameleont kan den med lätthet byta skepnad – med en stickad tröja och sneakers utgör den en dressad men cool vardagslook, med en silkesblus och klackar gör du sedan succé på kvällen. Det närmsta jag kommer till en pennkjol är en svart spetsvariant från Diane von Furstenberg. Kanske du kan tipsa mig om bra pennkjolar?

 

ÖVERDELAR

 

Skjortan

Här finns ju inget annat än den vita skjortan. Det är så klassiskt som det bara går. Min är från Filippa K (mästarmärket på basplagg!), men finns såklart att hitta överallt.

Kashmirtröjan

Mjukt, varmt och utan tillstymmelse till att stickas – en svårslagen kombo. Färg? Grå. Ger en lite mjukare framtoning än svart. Men mjuka tröjor har man ju gärna fler av...

T-shirten

Här har jag hittat en riktig favorit. Det är Elin Kling som har lyckats riktigt bra och dessutom gett denna underbara t-shirt i skön mix av micromodal och kashmir namnet Stockholm. Bästa av allt: finns i både svart och vitt!

 

KLÄNNINGAR

 

Den lilla svarta

En klassiker är en klassiker är en klassiker etc. Men hur ser den perfekta LBD ut? Frågar du mig skulle jag satsa på en modell med axelband och som inte är för kort. Jag är inte helt säker på att jag hittat min perfekta modell än men igår ramlade jag över denna dröm från Hérvé Léger… 70% på Nathalie Schuterman… Kanske borde jag?

Den hellånga festblåsan

Ok, verkligen inte högst upp på listan av saker att investera i, men det kommer tillfällen i livet (vill jag tro i alla fall… får man se till!) där du kommer att bära långklänning. Jag hade mitt första förra sommaren i och med min examensmiddag med klassen. ”70 på Schuttis” gav mig möjlighet att investera i en dyrgrip signerad Alexander Wang. Färg, snitt och detaljer är din chans att sätta prägel på ett plagg som alltid kommer kännas uppklätt genom att bara finnas till.

Den enkla klänningen

En riktig lifesaver vid klädpanik – din outfit är i princip klar så fort den kommit på dig. Min klippa är en rak, enkel klänning med påsydda blommor. Ser ut som Valentino, men på lappen står det H&M.

 

SKOR

 

Pumps

2014 slog jag till på ett par Louboutins i modellen Simple Pump 70 i Paris. Det har jag inte ångrat en sekund. Färgen är svart och klacken är i perfekt höjd för att orka en lite längre stund. Är man anti svart av någon (outgrundlig) anledning skulle jag rekommendera ett par i din hudton – superbra trick för att förlänga benen.

Sneakers

Tänk att en sportsko kvalar in på listan! Modernt, visst, men nu ser vi säsong på säsong hur sportmodet lever kvar och hallå… vem skulle vilja att en så bekväm sko blev omodern? Mina trotjänare heter Nike Air Max Thea och jag väljer helt klart vitt.

Boots

Klack eller inte, snörning eller inte, skaft eller inte… Det finns oändliga varianter med en gemensam nämnare: de fungerar bäst under vår och höst. Vill du satsa på ett enda par skulle jag lägga pengarna på en fin Chelsea Boot, kanske från anrika R.M. Williams, grundat redan 1932. De saknas fortfarande i min skogarderob…

 

YTTERPLAGG

 

Trenchcoaten

Alltid rätt är förstås en beige i klassiskt snitt från Burberry, men i min garderob bor en mörkblå, något tunnare och mycket mer feminin trenchcoat. Märket lyckades jag pricka in dock. Burberry är mitt favoritmärke för ytterplagg alla kategorier (som ni snart kommer att märka)

Skinnjackan

Svart bikermodell, silvriga dragkedjor och detaljer. Min är fyndat på outlet och jag kommer använda den sönder och samman. Efter det kommer jag utan tvekan satsa på Deadwood – det ultimata märket för skinnjackor! Svenskt, hållbart, återvunnet, dösnyggt.

Ullkappan

Användbar de flesta dagarna under vinterhalvåret och alltid stilren. Färgskalan är svart-grå-marinblå, men även kamel kan kvala in.

 

SMYCKEN

 

Lyxsmycke

Något alldeles extra som du bara bär vid de allra festligaste av festliga tillfällen. Troligtvis är det något som du tänkt på i många år innan du äntligen slår till, t.ex. en extravagant ring (eller Love Bracelet från Cartier *blink blink alla partners där ute*…)

Statementsmycke

Bam! Det här ska vara något som tar för sig, men efter eget tycke och smak förstås! För min del landar det i Clic Clac H från Hermès. Färgen att satsa på är, enligt mig och många andra, definitivt orange. Orange är Hermès lika mycket som turkost är Tiffany’s.

Signatursmycke

Något mer diskret som lätt kan bäras varje dag och bli ditt alldeles egna ID. För mig är det min älskade vigselring – en briljantslipad solitär på ett band av vitguld. Ackompanjerad av förlovningsringen förstås.

 

VÄSKOR

 

Varje dag-väskan

En lagom stor väska med plats för diverse prylar. Många har Louis Vuitton Neverfull som favorit men jag har svårt för att inte kunna stänga mina väskor ordenligt. Mitt letande slutade istället i modellen Estrella. Andra favoriter är Bayswater från Mulberry (med minuset att den är väldigt tung!), Saint Louis från Goyard och (om man råkar ha lite mycket pengar över) Birkin Bag från Hermès…

Clutchen

En liten väska som rymmer det allra viktigaste och som piffar upp vilken outfit som helst. Svart vore ett självklart val men om du vågar en färg eller en metall så är det nästan snäppet vassare. Då kan du dessutom höja en helsvart outfit till oanade höjder. Osäker? Satsa på svart.

Weekend bag

Som ni förstod av mitt inlägg igår så är det här en väska jag håller väldigt kär. Så användbar tack vare sin storlek, men utan att för den sakens skull tumma på elegansen.

 

ACCESSOARER

 

Sjalen

Det är alltid rätt med en sjal runt halsen och det är ju ett av de lättaste sätten som finns att verkligen göra en outfit. Material att satsa på är 100% silke. Vill du vara extra lyxig väljer du klassikern från Hermès i ett print som är du. Jag är fortfarande kär i min färgklick.

Handskarna

Jag är ledsen alla vantar där ute, handskarna är ett snyggare val. Hitta ett par med värmande foder i ull eller kashmir och du är redo! När det kommer till färgval, ställ dig frågan: vågar jag färg? Om du alltid har svarta jackor kan ju färg verkligen pigga upp. Mina är dock svarta men har en quiltad ovandel för att göra det lite mer intressant.

Solglasögonen

Det absolut snabbaste tricket för att addera lite stjärnglans. Nej, inte bara på sommaren! Helst i modell större med polariserade glas (sååå avslappnande för ögonen).

- - - 

Det var alltså mina topp tre i de åtta kategorierna.
3x8… 24?

 

Men i rubriken står det ju faktiskt
Topp 25 klassiska plagg du vill ha...

 

Ja, jag får väl säga att jag måste fuska och lägga till en sak till. För mig är det här något som verkligen andas Sustainable Luxury. 

 
Kom ihåg!
Moderna kvinnor väljer inte mellan hållbarhet och lyx, vi tar båda
 
Kärlek,
Amina
 
- - -
 

Top 25: classic pieces you want 

Isn’t it nice to have those friends you can always rely on? The ones who's got your back at all times. Do you also have them in your closet? 

Since I became interested in sustainable fashion I’ve worked hard on finding the linchpins to a really good closet. A closet containing classic garments, bags, shoes and accessories and that enables me to lean back and linger in to a good nights sleep, knowing that there’s a solid ground for me to stand on the next day (something that’s extremely important all those hectic working days…) 

It has taken me a few years and I’m not completely done yet. Are you up to speed? Check for yourself in the list below and feel free to comment!

 

AT THE BOTTOM

The blue jeans

How many years can you spend on finding the perfect pair? I’m sure it could be a whole lifetime! My personal search however is now finally over – I’ve found them! Slim Demin from Totême is an amazing fit and has that perfect blue shade and the coolest wash.

The suit trousers

Apant that goes well with both everyday wear and evening wear. Black being the obvious pick of colour. I found mine during the previous summer sale. They are from swedish brand Tiger of Sweden and has a flattering bootcut shape. I actually did something I’ve never done before; bought two pairs in diffent colours – black and dark blue.

The pencil skirt

Honestly, I don’t know if I’ve ever owned one but this category can’t exist without it. Just like a cameliont it easily switches form – with a knitted sweaters and sneakers you have a dressy everyday look, with a silk blouse and heels you have a success formula for the evening. The closest thing to a pencil skirt in my closet is a black lace one from Diane von Furstenberg. Maybe you have some tips for me?

 

AT THE TOP

The shirt

Obviously, the white shirt is th way to go. It’s as classic as can be. Mine’s from Filippa K (the best brand for stock items!), but you can find it just about everywhere.

The cashmere sweater

Soft, warm and not even close to itchy – a tough-to-beat combo. Colour? Gray. Just to give it a softer touch. However, you tend to want to have a few of those soft sweaters… Soft Goat has nice ones.

The t-shirt

Here I’ve actually found a true favourite. Elin Kling did a good job and also gave this wonderful t-shirt in a micromodal and cashmere mix the name Stockholm. Best thing: it’s in black and white!

 

DRESSES

The little black dress

Aclassic is a classic is a classic etc. But what does the perfect LBD look like? If you ask me I’d go for one with shoulder straps and that’s not too short. I’m not sure I’ve found my perfect match yet but yesterday I fell over this beauty from Hérvé Léger. 70% off at Nathalie Schuterman… Maybe I should?

The evening gown

Ok, surely not the first thing you would want to invest in, but there are times in life (I hope… I’ll make sure) that you will wear an evening gown. I had my first time this previous summer when I graduated and had a dinner with my class. ”70 at Schuttis” gave me the possibility to invest in this precious thing signed by Alexander Wang. Colour, cutting and details are your chances of putting yourself on the dress. An item that will always have a fancy feel to it just by simply existing.

The simple dress

A true life saver when in panic – your outfit is basically done as soon as you put it on. My rock is a straight, simple dress with flowers attached. Looks like a Valentino, but the tag says H&M.

 

SHOES

The pump

In 2014 I finally bought my Louboutins Kid 70 in Paris, a buy I haven’t regretted for one second. Black pumps in the perfect height – so that you can last a night. If you’re not in to black, for whatever (weird!) reason, go for a pair that matches your skintone – super nice trick to elongate the legs.

The sneakers

Who would have thought a sporty shoe would make it to this list! Modern, sure, but season after season we see the sneakers sticking around. And hey, who would ever want such a comfy shoe to get dated? My lovers are called Nike Air Max Thea and my choice of colour is white.

Boots

Heeled or not, laces or not, boot-top or not… There are millions of different boots, with one thing in common: they work the best in the spring or fall. Do you want to go for one pair only, I would put my money on a good pair of Chelsea Boots. Maybe from R.M. Williams – the prestigious brand from 1932. They are still lacking in my shoe closet…  

 

OUTERWEAR

The trenchcoat

Always on point is of course the beige one from Burberry. In my closet however hangs one in a navy blue, lightweight material with a much more feminine touch. The brand is the same though. Burberry is without a doubt my favourite brand when it comes to outerwear (as you’re about to notice)

The leather jacket

A black biker model, silvery zippers and detailing. I found mine at an outlet and I’ll use it to pieces. Thereafter I’ll be sure to go for Deadwood – the ultimate brand for leather jackets! Swedish, sustainable, recycled and drop dead gorgeous.

The wool coat

Useful most of those colder days and always your partner in style. The colour scheme to go for is black-gray-blue, but also camel makes the cut.

 

JEWELLERY

The luxurious piece

Something extraordinary that you only wear at the finest occasions. This is probably something you’ve thought of for years and years before you finally get it, e.g. an extravagant ring (or Love Bracelet from Cartier *hint hint to all partners out there*...).

The statement piece

BAM! This is a piece that doesn’t apologise for being loud. My choice is the Clic Clac H from Hermès. The colour of choice is, according to me and many others, orange. Orange is Hermès just as much as turqouise is Tiffany’s.

The signature piece

Something much more descrete that easily could fit in to your everyday wear and turn into your ID. To me, it’s all about my wedding ring – a brilliant cut solitaire on a white gold band. Accompanied by my engagement ring of course.  

 

BAGS

The everyday bag

A bag in just the right size to fit all of your essential stuff. Many dream about a Louis Vuitton Neverfull but to me it feels insecure having a bag that can’t be closed (hello grandma!). My search came to a stop when I found LV Estrella. Other favourites include Mulberry Bayswater (although it’s very heavy!), Saint Louis from Goyard and (if you happen to have a little lot of money under your mattress) Birkin Bag from Hermès…

The clutch

Atiny bag that only has room for your most important belongings and that makes any outfit pop. Black is of course a natural choice but if you dare to wear colour or a metal it’s maybe just a bit better. Then you can also take an all black outfit to unexpected heights. Insecure? Go black.

The weekend bag

As you could see in my post from yesterday this is a bag I hold very dear. Useful thanks to its size, but without turning down the elegance.

 

ACCESSORIES

The scarf

It’s always a good idea to wrap a scarf around your neck and it’s also one of the easiest ways to make an outfit happen. The go-to material is 100% silk. If you want to be extra luxurious, choose one from Hermès in a print that’s you. I’m still in love with mine in a orange-pinkish explosion.

The gloves

I’m sorry all mittens out there, the gloves are a much better looking option. Find a pair with a warm wool or cashmere lining and you’re ready! When it comes to colour, ask yourself: do I dare colour? If you’re a person with a black jacket all year around, colour can be your perfect match. Mine are black, but with a quilted top to make it interesting.

The sunglasses

The fastest trick to add some star quality to your look. No, not only in the summertime! Preferably in a bigger size and with polarized glass (sooo relaxing for your eyes!) 

So that’s my top three in the eight categories. 

But the headline said top 25 of classic pieces you want…

Well, I have to admit that I have to cheat and add that one extra thing. To me, this is living and breathing pure Sustainable Luxury.

 

Remember!
Modern women don’t choose between sustainability and luxury, we take both
 

Love,
Amina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Biography

Amina is a doctor who doesn’t want to spend all of her life in scrubs. Living in Milano for one autumn sparked her inner love of fashion – in an updated version. Starting as a lifestyle blogger, she changed focus to sustainable fashion, something she wants to make fun, easy and luxurious for everyone, everywhere, anytime. Remember, modern women don't choose between sustainability and luxury, we take them both.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela