Sustainable Luxury by Amina

#21. Wine School: Sparkling Wine - Not Champagne

Publicerad 2016-10-31 17:39:00 i Timelapse,

 

Skål för måndag! Här i Italien är det fortfarande helg och festligheter (de är till och med lediga imorgon också!), och då får man väl dricka lite extra gott även fast det är måndag, inte sant? Champagne lämnar vi till Frankrike och tar oss an resten av de mousserande vinerna idag.

 

LEKTION 21
Mousserande

Mousserande vin är vin med bubblor av koldioxid (”kolsyra”). Om vi öppnar en flaska mousserande och låter den stå så kommer det fortfarande bubbla ganska mycket efter ett dygn om vi häller upp det. Det är för att koldioxid är mycket lösligt i vatten och det tar lång tid för jämvikten att verka (d.v.s. för koldioxiden att försvinna).

Ju varmare vinet är, desto mindre är lösligheten av koldioxid i vatten. Det är därför bättre att låta mousserande vin stå i kylen för då håller det längre och mindre vill bubbla ut.

Fun fact: Det är 6 bars tryck i champagne (det är 2 bar i ett bildäck!).

 

Hur blir det kolsyrat?

 1. Jäsning (vanlig alkoholjäsning): bildar ju CO2. Minns ni? (Om inte, klicka här!)
 2. Traditionell metod (Champagnemetoden): används för champagne, cava, crémant, bättre sekt… Se förra lektionen!!!
 3. Koldioxidtillsats under tryck (läskedrycksmetoden): tillsats av kolsyra till vinet. Ger stora och flyktiga bubblor. Används för enkla, billiga mousserande viner.
 4. Ruralemetoden: vinet buteljeras innan jäsningen är klar och ett kolsyretryck byggs upp i flaskan. Eftersom det alltså sker en fortsatt jäsning i flaskan och ingen jästfällning avlägsnas blir vinet inte helt klart (alltså genomskinligt), utan det kvarstår en liten jästfällning i botten. Dock filtreras det vanligen och tappas om på rengjord flaska.
 5. Charmatmetoden (cuvée close): ffa italienska viner, ex. Asti och Prosecco. Vinet blandas i en trycktank av rostfritt stål tillsammans med socker och jäst. När sockret omvandlats till alkohol och koldioxid filtreras jästen bort och vinet tappas på flaska. Jäsningens längd påverkar kvaliteten; längre jäsning bevarar vinets aromämnen bättre.
 6. Kontinuerlig metod: stora tankar seriekopplas så att jäsning, sedimentering, sötning och buteljering kan ske i kontinuerligt utan att processen avbryts. Mest vanligt i Ryssland och Tyskland.
 7. Transfermetoden: ommtappningsmetod. Andra jäsningen sker i flaska, men efter jäsningen filtreras vinet och buteljeras om under tryck. Ger bättre resultat än charmant. Används för mousserande som säljs på ovanligt små eller ovanligt stora flaskor, ex. champagne på halvflaskor och piccoloflaskor. Även stora flaskor o.s.v.


När vinet ligger på sin fällning ("sur lit") autolyserar den efter ett tag. Alla de ämnena ger ju mer smak. 

 

Länder som gör mousserande

Alla länder gör mousserande men där druvorna blir mindre mogna passar det extra bra eftersom basvinet kan vara syrligt och ”omoget” och inte kräver så mycket sötma. Syra är premierat!

Olika namn för mousserande:

 • Frankrike: Champagne, Crémant, Vin Mosseaux
 • Spanien: Cava
 • Italien: Spumante, Prosecco
 • Tyskland: Sekt
 • Sydafrika: Cap classique
 • USA: gör fortfarande ”champagne”
 

Crémant

Finns i vissa områden: Bordeaux, Alsace, Limoux, Die, Loire, Jura, Bourgogne, Savoie. Finns även cremant de Luxembourg. De franska appellationsreglerna för Crémant kräver:

 • druvorna skördas för hand
 • den andra fermenteringen (jäsningen) sker i flaskan (traditionella metoden)
 • lagras i minst 12 månader

Med något enstaka undantag (bl.a. minsta lagringstid) uppfyller cremanttillverkningen således samma kvalitetskrav som champagne.

 

Produktion

 • Champagne: ca 350 miljoner flaskor
 • Prosecco: ca 240 miljoner flaskor
 • Cremant: ca 60-65 miljoner flaskor (varav Alsace ca 50%)
 • Sekt: ca 420 miljoner flaskor
 • Asti spumante: ca 80 miljoner flaskor

  OBS! Skilj från Moscato d’Asti – det är samma druva men mer frizzante, krävs ingen grimma på korken ens.
 
Mousserande i Spanien = Cava

Cava är Kataloniens mousserande vin. Druvor:

 1. Parellada (elegans, mjukhet)
 2. Macabeo (friskhet, kraft)
 3. Xarello (syra, stabilitet, hög alkoholhalt)

  Det finns fler tillåtna druvor, ex. Chardonnay.

Görs med den traditionella metoden (champagnemetoden) och finns, precis som champagne, i olika söthetsgrader.

Mousserande i Tyskland/Österrike = Sekt

Sekt är en variant av mousserande vin med lite lägre tryck, 3,5 bar och en alkoholhalt på >9%. Görs ffa på Riesling. Kan framställas som champagne (flaskjäsning) men också med tankjäsning. 

 

 

// English: this is my wine school that I've based on my studies of wine at University of Gothenburg last year. For now I've kept it in Swedish, but if you want me to translate it just give me a heads up and I'll do my best. 

 

#12 Instaweek: Time Goes by So Fast!

Publicerad 2016-10-31 10:00:00 i Timelapse,

Oooops! Veckan gick så fort förbi när man varit ledig, lite smått dagvild, haft besök och bytt till vintertid. Missade totalt att lägga upp veckosummeringen igår, så den får komma nu!
 
Vill ni följa mig på Instagram? @aminaparacha
 

 
Förra veckan var alltså veckan som...
 
1. ...jag återupptäckte mina berlockarmband. Det går lite i vågor med vilka smycken jag använder - guld eller silver, armband eller halsband... I perioder har jag haft samma halsband eller armband i veckor eller t.o.m. månader i sträck. Har ni något "signatursmycke" som alltid är med er?
 
2. ...jag tog de utan tvekan snyggaste outfitbilderna hittills i bloggens historia. Kanske inte berodde så mycket på outfiten i sig utan mer omgivningen. Duomo. 
 
3. ...det regnade i Milano. Syns på bilden va? Nähä. Nä, just det, för i min drömvärld så var jag och Martin och semestrade i Puglia.
 
4. ...det kliade i fingrarna. Har nog besökt alla Guccibutiker som finns här i närheten, hahaha... Sen är det ju lite kul att alla ger sitt visitkort till en... Liksom, visitkort? Finns det ens i Sverige fortfarande?
 
5. ...jag skrev om Londonresan. Jag började ju skriva om mitt reseår och berätta om Portugal här för ett tag sedan, och nu var det London som var på tur. Första delen handlade om shopping - ex. den röda klänningen jag har på bilden!
 
6. ...vi hade en ledig fredagsmorgon tillsammans. Åh vad mycket det gör att få en extradag av "helg". Att vakna tillsammans och gå en promenad, även om man sedan sätter sig och gör lite plugg/jobb. 
 
7. ...del 2/2 av Londonresan kom upp med tre tips på vad man kan hitta på förutom det uppenbara (shopping).
8. ...jag använde mitt hårband som jag köpt på Guccis barnavdelning. Alltid bra tips om man, som mig, är kort (och har litet huvud) - då kan man göra riktiga modefynd!
 
9. ...vi åt en nyttig lunch!? När hände det här senast? Det är svårt med lunch i Italien faktiskt. Det "går" inte att ta med matlådor och det är mycket pasta och pizza jämt. Det är klart att det går att äta nyttigt om man vill och anstränger sig lite, men vi hade ju redan innan resan hit bestämt att vi skulle köra på det italienska fullt ut. Vi är ju inte här så länge.
 
10. ...det slutade klia i fingrarna (för en stund, hehehehe). Efter mycket funderingar så landade det i en vardagsväska just nu. Användbart. En Chanel och en väska med silverdetaljer står fortfarande på önskelistan.
 
11. ...det tillkom en ny bebis i familjen. Välkommen Louis Vuitton Estrela! Fler bilder här.
 
12. ...vi åt en mer typisk lunch. Men den var god! Längst ner i varuhuset la Rinascente gick det att sitta ner en stund och ta sig en liten bit mat. 
 
13. ...vi såg på fotboll på San Siro. Det är tydligen en välkänd arena. Jag kan inte mycket om fotboll men tycker ändå att det är tillräckligt intressant för att haka på Martin och hans föräldrar när de vill gå. AC Milan vann som tur var! Mot Pescara (om det säger er någonting). Men då har man sett Serie A-fotboll då. Check på den!
 
 
//
 

Outfit: Graffiti Flowers Are Also Flowers

Publicerad 2016-10-30 17:08:00 i Outfits, Timelapse,

 
 
 
 
 
 
 Jeans: Anine Bing, Shirt: Filippa K, Trenchcoat: Burberry, Shoes: Nike, Bag: Marc by Marc Jacobs, Sunnies: Chanel, (Socks: & Other Stories - new love!)
 
 
Det är så lätt att ha åsikter. Det har jag med. Men jag tycker ändå att jag försöker att inte döma någon. Jag ber om ursäkt om det är någon där ute som har känt sig dömd av mig, om jag sagt nånting ogenomtänkt, om jag har sårat någon. 
 
Med det sagt måste jag ändå få lyfta det här igen, som så många andra har gjort innan mig (börjar bli tröttsamt, men man måste orka kämpa för att det ska bli någon ändring på torpet!) - det finns inga fula eller fina intressen. Vad jag, du eller någon annan väljer att spendera tid och pengar på är upp till just mig, dig eller någon annan. Vem är jag att säga att det är fel att göra som du? Jag kan säga att jag inte hade gjort samma sak, men utan att lägga värdering i att mitt eller ditt sätt är bättre än den andres. 
 
Det här pratade jag och svärmor om igår efter att jag hade köpt min nya bebis. Jag frågade "tycker du att jag är knäpp nu?" men visste egentligen svaret. Hon är bra min svärmor. Ärlig men öppen. Hon tyckte inte alls att jag var knäpp. Det är ju någonting som jag tycker om och jag får göra precis som jag vill. Det ska jag få göra utan att någon dömer mig. Lika som att du ska få göra precis som du vill utan att jag dömer dig. Fanns det en människa som allmäktigt bestämde vad som var rätt eller fel så skulle jag och svärmor gärna vilja träffa hen - för det måste ju vara en synnerligen klok figur. 
 
Men kan vi inte bara försöka att inte döma varandra. Vi har olika intressen. Vi tänker olika. Vi gör olika. Vi är olika. Men ändå så är vi ju faktiskt alla människor. Grafittiblommorna är också blommor.
 
 
 
// It's easy having opinions. I have them too. But I do think that I at least try not to judge anyone. I'm sorry if I ever did. With that said I just have to say this again (like so many have before me) - there are no good or bad interests. What you, I or someone else choose to spend time and money on is up to you, me or that someone else. Who am I to say that it's wrong to do the stuff you do? I can say that I wouldn't have done the same, but without saying that I'm better than you.
 
This is something me and my mother-in-law spoke about yesterday after purchasing my new baby (the Louis Vuitton bag). I asked: "do you think I'm nuts now?" but I already knew her answer. She's quite good my mother-in-law. Honest but open. She didn't think I was nuts. She said that this is something I value and I want and I can do what I wish, and I must be able to do so without anyone judging me. Just like you can do what you want without having me judging you. Is there was a human being who knew what was right and wrong, me and my mother-in-law would like to meet this person - because it must be a incredibly wise figure.
 
But hey. Let's just stop judging each other. We have different interests and hobbies. We think different. We do things differently. We are different. But all in all, we are all humans. The graffiti flowers are also flowers.
 
 

Om

Min profilbild

Biography

Amina is a doctor who doesn’t want to spend all of her life in scrubs. Living in Milano for one autumn sparked her inner love of fashion – in an updated version. Starting as a lifestyle blogger, she changed focus to sustainable fashion, something she wants to make fun, easy and luxurious for everyone, everywhere, anytime. Remember, modern women don't choose between sustainability and luxury, we take them both.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela