#23. Wine School: Starka viner - SISTA DELEN
Glömskan som kommer på en måndag: glömde totalt bort bloggchallenge igår! Återkommer med gårdagens och dagens i ett inlägg lite senare... Men vet i vad som är ännu värre; jag glömde vinskolan. Det är ju bara en ynka liten del kvar och sen är ni färdiga med 7,5 hp i vinkunskap (jag skippar tentan och så går vi direkt på tentafest!).

Starka viner är de viner där man tillsatt alkohol (socker), och handlar alltså inte i första hand om hur mycket alkohol det är. Förr fanns gräns för alkoholprocent (>15%), men inte längre.
Ex på starka viner är portvin, sherry, madeira… Som regel har de högre alkoholhalt än vanligt. De är ofta söta, men inte alla, ex:
- Fino tio pepe: <5 g/l, 15%
- Recioto: 140 g/l, 14%
- Amarone: 5 g/l, 16%
- Sauternes: 100-150 g/l, 13%
- Tokaji Eszencia: 400 g/l, 2%
- Moscatel de Setubal: 125 g/l, 17%
- ·Don PX: 475 g/l, 17%
För att nå upp till alkoholhalt så har dryckerna blivit förstärkta och då blir det starkvin = fortified wines. Vin Doux Naturel (VDN) på franska.
Lagar
Alkohollagen säger att: ”Vin är en drycks om framställs genom jäsning av druvsaft. Till vin ska även räknas sådant vin som i framställningen har tillsatts sprit framställd av vinprodukter (druvsprit!) och som har en alkoholhalt under 22%.”
Starkvin
Starkvin är vin som är framställt med tillsats av sprit (destillerad druvsprit, d.v.s. destillerat vin). Alkoholhalt mellan 15-22% vanligtvis.
Kan vara helt torra, då har vinet alltså jäst ut och sedan tillsätts sprit. Men om man stoppar jäsning genom att hälla i sprit tidigare så blir det ju sötare.
Sötning av vin efter jäsning är i allmänhet ej tillåten. Får heller ej innehålla kryddor.
Var görs det?
Starkvin görs överallt där man gör vin. Ex:
- Portugal: Portvin, Maderia, Moscatel de Setubal
- Portvin: tillsätter 77% sprit för att få druvmusten att sluta jäsa när vinet uppnått några procent alkokolhalt. Då finns mycket socker kvar blir det ett sött starkvin. - Spanien: Sherry, Montilla, Malaga
- Italien: Marsala, Vino Santi, Vermouth
- Frankrike: Vin Doux Naturel – Banyuls, Maury, Muscat de Rivesaltes…
- Cypern: Commandaria
- Grekland
- Sydafrika
- Australien
- Argentina
Det finns överallt!

GRATTIS TILL AVSLUTAD KURS!
Hela kursen finns nu att läsa om och om igen (om ni skulle glömma något) HÄR.
Följ mig på Bloglovin' och Instagram