Sustainable Luxury by Amina

Kork, inget korkat material alls

Publicerad 2016-12-06 14:06:54 i Sustainability,

Men Ferdinand bara satt där under sin korkek, och luktade på blommorna. Åh, tänk att jag den här julen ska få titta på hela Kalle Anka utan att bli störd av barn som är fullkomligt ointresserade. Som jag längtar! (...sätter också upp det på den långa listan med livsmål; få mina framtida barn att älska Kalle Anka på julafton).
 
I lördags tipsade jag ju om fyra härliga småväskor där en var gjord av kork. Det var många som tyckte det var spännande (och det tycker jag med!). Så idag tänkte jag berätta lite om korkeken.
 
Bilder lånade från mamma
 
Korkek finns huvudsakligen i Portugal (vilket jag tycker är lite extra roligt eftersom mina föräldrar bor där nu), men även i SpanienItalien och nordvästra Afrika. Mamma och pappa var på besök på en korkeks...farm? Nä, vad säger man? Ni förstår vad jag menar i alla fall. Där fick de lära sig om korkindustrin och se de fina träden. För oss som inte varit där och kanske inte planerar en resa dit just nu finns information på Wikipedia: Portugals korkbarkskörd är omgärdad av noggranna bestämmelser...
  • Stammens omkrets måste vara minst 70 cm, vilket tar ca 30 år.
  • Skalning av bark får göras upp till en höjd av högst 3 × omkretsen
  • Nästa skörd får inte ske förrän tidigast efter 9 år. För att man ska kunna hålla reda på det, målas efter skörden årtalets sista siffra på den avskalade stammen.
Detta innebär, att skörd kan ske bortåt 20 gånger under trädets livstid, som är ungefär 200 år.
 
Källa: Wikipedia
 
Jag har samlat alla korkprodukter från Stil & Ansvar nedan (nej, jag är inte sponsrad) så ni kan inspireras till julklappar som definitivt inte är korkade.
 
Alla bilder och alla korkprodukter hittar ni här
 
 
// Cork is such a wonderful material. My mum and dad who are now living in Portugal has actually been to a cork ... farm? ... haha! Well, you know what I mean. Cork is mainly produced in Portugal and it's a fantastic material. So natural and eco-friendly. And just look at these products - they're so nice! But this specific company doesn't ship abroad yet but Google's your friend. Good luck with finding your own cork product :)

Kommentarer

Postat av: myrtillus.blogg.se

Publicerad 2016-12-06 21:32:08

vad kul, det visste jag inte om kork! har själv ett armband i kork från irland, tycker det är superfint :-)

Svar: Grattis till ett miljösmart armband :) Det kan du vara stolt över! Det är väldigt fint tycker jag med, har också helt snöat in på inredning med kork, typ; http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10305779/ :)
Det kan ju inte bara vara kork överallt men sådär som detalj. Superfint!
Amina Paracha

Postat av: Camilla

Publicerad 2016-12-06 22:29:14

Kul med kork 😃 Har ju också en relation till Portugal och tyckte ju väskan var riktigt cool! Det jag funderar över är kork ur hållbarhetssynpunkt; är kork verkligen ett hållbart material? Har tex för mig att man tidigare använt kork som isolering men slutat för att det inte fanns tillräckligt? Detsamma med vinkorkar?!
Då tänker jag, har man det senaste börjat reglera produktionen eller använder man kanske en annan sort?
Hoho, många frågor för dig att snoka i här men viktigt att se på hela livscykeln när man pratar om hållbarhet!

Svar: :) Hihi finis, bra att du tänker till. Såhär står det på Stil & Ansvars hemsida: "Vi på Stil & Ansvar har valt korkprodukter från Artelusa – ett mindre familjeföretag från Portugal.

Korkindustrin i Portugal är strikt reglerad av landets regering för att säkerställa att den bästa och skonsammaste skördetekniken används. Korkekarna skördas först när de är 25-35 år gamla, varefter de skördas med minst 9 års mellanrum – ju längre tid man låter barken sitta kvar desto högre kvalitet på korkbarken. Det är endast den mest mogna korken som är högkvalitativ nog för användning i våra korkskinnsprodukter. Trädet i sig lever i ett par hundra år och tar inte skada av skörden då barken släpper naturligt från trädet när barken mognat

Korkeksskogarna är en naturlig del av det portugisiska landskapet och korkproduktionen har en lång tradition i landet. Arbetsförhållandena på odlingarna har således fått tid att regleras och förbättras och med 15:21 och Artelusa säkerställer vi oss därför om att korken inte hämtas från outsourcade och lågavlönade producenter samtidigt som vi främjar en av landets mest anrika traditioner. Genom att investera i en vackert handgjord produkt av korkskinn gör du inte bara naturen en tjänst utan uppmuntrar även korkhantverkarna att fortsätta berika världen med sin skicklighet.

Idag står korkeksskogarna i Portugal för hälften av världens naturliga korkproduktion. I dessa korkekslundar florerar den biologiska mångfalden med inhemska växter och annars utrotningshotade arter. Det är också en viktig inkomstkälla för tusentals familjejordbruk som under flera generationer arbetat i skogarna. Utöver detta absorberar korkeksskogarna miljontals ton koldioxid varje år och bidrar med massiva mängder syre till vår planet.

Korkskinnet jämförs ofta med lammskinn i hållbarhet men är både vattenavvisande, fläcktålig och klimatsmart."

På Wikipedia står det också "Numera ersätts kork till vinflaskor allt oftare med plast, vilket kan betraktas som ett hot mot korkeken." så det låter mer som att plasten tagit över snarare än att korken är slut, men jag vet inte?

Det verkar ändå finnas företag som använder kork som isolering, ser på miljönytta.se att de skriver ”Den kork som används för tillverkning av isoleringsmaterial består av spill från tillverkningen av vinkorkar och andra korkprodukter i Portugal. Dessutom kommer all energi som används när korkplattorna produceras från förbränning av kork, vilket gör att alla led är miljöanpassade. Om man börjar med de positiva miljöeffekter som korkträdodlingarna skapar och sedan ser över hela livscykeln för materialet, är kork oslagbart som isoleringsmaterial för grönt byggande. Vi samarbetar med det portugisiska företaget Amorin som framställer isoleringsmaterialet åt oss och som har hög ambitionsnivå vad det gäller hållbar utveckling”.

Även ekobyggportalen och buildsmart har kork som alternativ till isolering. Så jag vet ju inte men det verkar som att det fortfarande finns kork. Men skulle en ev. brist på kork göra det till ett ohållbart material? Det är väl snarare isåfall att vi skulle behöva odla fler korkekar så att att vi fick tillräckligt med hållbart material?
Amina Paracha

Postat av: Camilla

Publicerad 2016-12-06 22:29:16

Kul med kork 😃 Har ju också en relation till Portugal och tyckte ju väskan var riktigt cool! Det jag funderar över är kork ur hållbarhetssynpunkt; är kork verkligen ett hållbart material? Har tex för mig att man tidigare använt kork som isolering men slutat för att det inte fanns tillräckligt? Detsamma med vinkorkar?!
Då tänker jag, har man det senaste börjat reglera produktionen eller använder man kanske en annan sort?
Hoho, många frågor för dig att snoka i här men viktigt att se på hela livscykeln när man pratar om hållbarhet!

Postat av: Heléna

Publicerad 2016-12-08 00:15:20

Så fina bilder på korkekarna din mamma har tagit. Gillar den röda färgen - ser den ut så naturligt när korkbarken har skalats av? Kramar <3

Svar: :) Duktig mammis! Ja, det tror jag minsann att de gör :) Såg ut så även på bilden som fanns på wikipedia hihi... :) Kram!
Amina Paracha

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Biography

Amina is a doctor who doesn’t want to spend all of her life in scrubs. Living in Milano for one autumn sparked her inner love of fashion – in an updated version. Starting as a lifestyle blogger, she changed focus to sustainable fashion, something she wants to make fun, easy and luxurious for everyone, everywhere, anytime. Remember, modern women don't choose between sustainability and luxury, we take them both.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela